Lokalhistoriske tekster fra Finnmark

 
Fortale.
I. Om Finmarkens Navn og Grændser i ældre Tider
II. Det nuværende Finmarkens geographiske Beskrivelse
III. Om Finmarkens Clima og physiske Beskaffenhed i Almindelighed
IV. Om Finmarkens Naturproducter
V. Om Finmarkens Indvaanere og Befolkning i ældre og nyere Tider
VI. Om Næringsveiene i Finmarken
VII. Om Almuens Characteer, Oplysning og Moralitet
VIII. Om Almuens Levemaade og Oeconomie
IX. Om adskillige offentlige Indretninger
1. Kirkeforfatningen
2. Skole- og Fattigvæsenet
3. Retspleien, Skatter og Afgifter
4. Medicinalvæsenet
5. Veivæsenet; Skyds og Befordringsmidler
6. Postvæsenet
7. Forsvarsvæsenet

Optegnelser fra Finmarken : samlede i Aarene 1826-1834 og senere udgivne som et Bidrag til Finmarkens Statistik
af Fredrik Rode
Skien : Feilberg, 1842

6. Postvæsenet

Post-Indretningerne i Finmarken skrive sig først fra Aaret 1686. Posten gik i Begyndelsen kun 2 til 3 Gange aarlig fra Trondhjem til Finmarken og tilbage; men ved Plakat af 21de April 1777 bestemtes, at den "herefter ligesom alt en Tid lang er skeet" skulde gaae 8 til 9 Gange aarlig. Til Postens Befordning vare dengang visse Postbønder ansatte i korte Stationer, og en Post-Expresse førte hvergang Posten lige fra Trondhjem til Alten, og en Anden herfra til Vardøehuus.

I Begyndelsen af dette Aarhundrede blev overeensstemmende med Placat af 10 Novbr. 1804 den Forandring truffen, at Posten skulde afgaae hver 3die Uge, altsaa 17 til 18 Gange aarlig fra Nordlands-Postcontoir paa Grændsen imellem Trondhjems Stift og Helgeland til Finmarken. Derved er tillige den forrige Indretning med en Post-Expresse lige fra Trondhjem til Alten bortfalden, hvorimod hele Routen nu er inddeelt i 4 Stationer, nemlig fra Nordlands-Postcontoir til Bodøe, herfra til Tromsøe, fra Tromsøe til Alten, og endelig fra Alten til Vardøe, og paa enhver af disse Stationer transporteres Posten af faste Folk, nemlig een Expresse og 2 Roerskarle. Fra Nordlands Postcontoir udgaaer saaledes Posten altid paa en bestemt Dag nordefter; fra de øvrige Post-Stationer derimod paa ubestemte Tider, nemlig i regelen 48 Timer efterat Posten søndenifra dertil er ankommen, hvilket efter Veir og Omstændigheder ofte kan differere 8 Dage eller længere Tid. Nordenfra sydefter gaaer ingen særskilt Post, men den befordres af de samme Folk, som hvergang tage de paa enhver Station nordenfra ankomne Breve med tilbage. Det er derfor en Selvfølge at Posten er meget længere underveis fra Finmarken til Trondhjem end omvendt, da det ofte kan hænde, at den bliver overliggende 8 til 15 Dage paa hver Station. Imellem de nævnte 4 Hovedstationer ere Postaabnerier oprettede i passende Afstand, ligesom ogsaa paa flere Steder Biposter udgaae i Sideretninger. At Posten nu ifølge Kgl. Resol. af 17 Aug. 1830 afgaaer hver anden Uge fra Nordlands Postcontoir til Bodøe, i Betragtning af at denne Kjøbstad ikke i Liighed med de øvrige Kjøbstæder i Nordland og Finmarken kan benytte den saakaldte Fjeldpost over Haparanda, kunde synes at være Finmarken uvedkommende, da Posten fremdeles som før kun afgaaer hver 3die Uge fra Bodøe nordefter; men da denne Indretning dog har den Følge, at Breve og Aviser til Finmarken kun hver tredie Gang gaar directe, hvorimod de 2 mellomværende Poster blive overliggende paa Bodøe den ene Gang i 8 og den anden Gang i 14 Dage, saa er det deraf klart, at denne ellers saa hensigtsmæssige og billige begunstigelse er Bodøe tildeelt paa Finmarkens saavelsom alle andre nordenfor Bodøe beliggende Steders Bekostning. Denne Forandring har tillige til Følge, at Posten nu udgaaer paa en bestemt Dag, nemlig [til] Torneå hver tredie Løverdag fra Bodøe.

Postgangen landværts igjennem Sverige over Torneå eller Happaranda blev først oprettet ifølge de Kongl. [Resol.] af 20de Juni 1798 og 25de Octbr. 1799, men standsede formedelst Krigsurolighederne igjen i Aaret 1808, indtil den atter befaledes oprettet ved høieste Resol. af 28de April 1818. Den kom dog ikke i Gang førend i Aaret 1822 ifølge Finants-Departementets Bekjendtgjørelse af 29de Juni s. A. Den skulde kun gaae om Vinteren fra Novbr. Maaneds Begyndelse til Udgangen af April, hver 4de Uge eller 6 Gange aarl. frem og tilbage imellem Alten i Vest-Finmarken og Happaranda i Vesterbotten, og iøvrigt sættes i Forbindelse med de ordinaire Poster saavel i Sverrig som i Finmarken. Denne Postgang blev dog snart derefter (see Departs. [Bekjendtgjørelse] af 13de Aug. 1822) udvidet ogsaa til Tromsøe, saaledes nemlig, at Posterne deles i Karesuanda, eller nu i Mauni 1½ Miil længere i Nordvest, hvor de paa Retouren atter støde sammen paa en bestemd Dag. Ved Kongl. Res. af 16de Febr. 1828 (cfr. Finants-Dept Bekjendtgjørelse af 16de Sept. 1831) er det dernæst bestemt, at denne Postgang skal finde Sted hele Aaret igjennem, nemlig hver 4de Uge eller 13 Gange aarligt, samt at det i Forbindelse hermed skal etableres en maanedlig Bipost imellem Alten og Hammerfest. Som Følge heraf befordres Posten fra Happaranda, hvortil den ankommer med den ordinaire svenske Post, om Vinteren med Hest indtil Muonioniske, og derfra med Rensdyr over Koresuanda til Alten og Tromsøe, men om Sommeren deels med Baad paa Elven, og deels tilfods. I første Tilfælde transporteres den af Fjeldfinnerne i Koutokeino ned til Alten, og retournerer igjen efter 24 Timers Ophold; i sidste Tilfælde afhentes den i Koresuanda af 2 i Alten boende Mænd, og bringes af dem ligeledes dertil tilbage, dog saaledes, at de i Alten saa længe som muligt skulle oppebie den imidlertid til Hammerfest afgaaende Biposts Tilbagekomst. Brev og Pakker, som veie over 8 Lod, kunne ifølge Finants-Depts. Bekjendtgjørelse af 29de Juni 1822 ikke sendes med denne Post, ligesom Postkassen ei heller staaer til Ansvar for de Penge eller andre Sager af Værdie, som med samme forsendes.

Posterne ankomme altsaa til Finmarken omtrent hver 3die Uge søværts og hver 4de Uge landværts, begge directe til Altens Post-Expedition, som er Hovedcontoiret for de finmarkske Poster. Søposten kommer fra Qvænanger Fjorden over Alt-Eidet ind i Finmarken, og bliver før dens Ankomst til Alten kun aabnet i Talvig, hvor den passerer forbi. Dog har Man i senere Tid paatænkt, og ved enkelte Leiligheder til Forsøg iværksat (75) den Forandring, at de til Hammerfest bestemte Breve udtages paa Gaarden Voldstrand henved een Miil nordenfor Talvig, og ved en særskilt Expresse føres directe til Hammerfest, for at give Kjøbmændene sammesteds Anledning til at besvare deres Breve med omgaaende Post.

Til andre Steder i Finmarken udgaaer Posten fra Alten ligesom fra de øvrige Hovedstationer omtrent hver tredie Uge eller hvergang Søeposten dertil er ankommen, dog med adskillige Modificationer og efter Aarstiden paa forskjellige Maader. Om Sommeren befordres den søværts til Hammerfest, Havøesunds og Kjelvigs Postaabnerier, omkring Sverholt og over Hobseidet til Thanen, hvorfra den bæres over Fjeldet til Varangerfjord-Bunden, og derfra atter med Baad til Vadsøe og Vardøe. En Bipost afgaaer da efter Kgl. Resol af 13de Marts 1824 fra Thanens Postaabnerie, Guldholmen, til Lebesbye, saa ofte det er fornødent. Om Vinteren, fra medio Novbr. til Udgangs April, gaaer derimod Posten ifølge Resol. af 16de Juli 1812 til Vadsøe og Vardøe hver 3die eller 4de Uge tillands med Reen over Karasjok og Polmak, og fra sidstnævnte Sted gaaer da en Bipost ned til Guldholmen, ligesom der til samtlige Postaabnerier i Vest-Finmarken da expederes en særskilt Post, som udgaaer fra Alten til Hammerfest og Qvalsund, og fra Repperfjordbunden transporteres over Fjeldet til Smørfjord i Porsangen, derefter til Repvog Handelssted 3½ længere ud i Porsangerfjorden, og herfra atter deels over Fjeldene, deels søværts til Havøsund. Dog gaaer denne sidste Post sædvanlig kun hver anden Gang Søposten ankommer til Alten, altsaa omtrent hver 6te Uge, den hele Route og hver anden Gang ei længere end til Hammerfest. Heller ikke Hovedposten til Øst-Finmarken gaaer hverken Sommer eller Vinter til ganske bestemte Tider, da Man, tildeels overeensstemmende med Bekjendtgjørelse af 29de Juni 1822 § 7, lader den over Happaranda ankomne Post vente efter Søposten og omvendt. Dog skal, efter Finants-Departs Bestemmelse af 8de Jan. 1833, Søposten til Hammerfest ei vente efter Happaranda Posten, med mindre denne antages med Sikkerhed at fremkomme inden 2 Døgn. Den sidste Sommerpost, som afgaaer fra Alten til Vardøe i Octbr. Maaned, tager, da Sneen sædvanlig ikke endnu er falden, og Høststormene ei tillade den at følge den sædvanlige Sommerroute, en anden Vei, nemlig, som den førnævnte Bipost, over Qvalsund tilfods til Smørfjord, skraasover Porsangerfjord atter over Fjeldet til Laxefjorden, derfra til Lebesby og igjen tilfods over Fjeldet til Varangerfjord.

Paa denne Maade har Finmarken nu et temmelig fuldstændigt Postvæsen, idet der gaaer nogenlunde regelmæssig Post til ethvert Præstegjeld med Undtagelse af Loppens, som ligger ganske udenfor Posttouren og saaledes til ikke ringe Uleilighed aldeles savner Postgang. Tilforn har der ogsaa til Loppen gaaet en Bipost over Tappeluft og Øxfjord, men den ophørte i Aarene 1809 eller 1810. En af General Postdirectionen under 4de August 1812 udfærdiget Beregning over Udgifterne ved Postens Befordring viser, at den da endnu skulde finde Sted; men efter Post-Expediteurens derpaa tegnede Forklaring gik den ikke, "fordi ingen Præst eller Embedsmand havde boet paa Loppen, og ingen Ordre til igjen at oprette Posten senere var ham tildeelt".

Imidlertid er der neppe Tvivl om, at Postvæsenet i Finmarken, navnlig hvad Søposten angaar, endnu, og maaskee uden meget betydelige Opoffrelser, væsentlig kunde forbedres, ei alene for de Sognes Vedkommende, som sjelden eller aldrig have Post, men især med Hensyn til, at den fra de nordlig beliggende Steder gaaer sydefter til ganske ubestemte og uregelmæssige Tider, og ofte bliver meger længe overliggende paa flere Steder. Den Tid er neppe heller meget fjern (76), da den vil blive befordret med Dampbaade, som ingensteds synes mere hensigtsmæssige end langs de af Norges Kyster, hvor ingen Communication tillands er mulig; og naar hertil anvendtes to smaae Dampbaade, tillie indrettede for Reisende, vilde de maaskee endog svare Regning. Den nuværende Post-Indretning er kostbar. Expressen har 40 Sk. og hver Røiert 24 Sk. pr. Miil, hvilket i Stationerne imellem Alten og Vardøe opløber til 72 Spd. 3 Ort for hver Tour. Udgifterne ved Søposten i Finmarken i eet Aar (1832/33), angives til 1343 Spd. og Indtægterne kun til 275 Spd. Fjeldposten svarer derimod bedre Regning. Hver Vintertour imellem Alten og Mauno koster 14 Spd., hver Sommertour 23 Spd., og hver Tour fra Alten til Hammerfest 9 Spd. 96 Sk. Udgifterne have i eet Aar været 294 Spd. og Indtraderne 299 Spd.


75) See Finantsdepartementets Skrivelse af 16de Octbr. 1831 og 8de Januar 1833

76) Som bekjendt er denne Tid allerede kommen endog tidligere end det kunde ventes, idet der siden Foraaret 1838 finder regelmæssig Dampfart Sted imellem Trondhjem og Finmarken, i Sommermaanederne fra Mai til Septbr. hver 3die Uge indtil Hammerfest, men i Maanederne Marts og April kun hver 4de Uge og ikke længere end til Tromsøe. Herved er altsaa vel Intet vundet i Henseende til hyppigere Postgang, men desto større er Fordelen med Hensyn til dens Hurtighed; thi nu befordres Posten med Dampfartøiet i 8 Dage fra Trondhjem til Hammerfest, hvortil der forhen i Regelen medgik omtrent 3 Uger. Som Følge heraf er Fjeldposten over Happaranda om Sommeren mindre fornøden, og det er derfor ved Resol. af 11te Septbr. 1839 bestemt, at den ganske bortfalder i de 7 Maaneder, hvori Dampfarten finder Sted, og derimod gaaer hver anden Uge fra October til Februar saavel til Tromsøe og Alten, som fra Alten til Hammerfest.